måndag 24 september 2012

Borsjtj (rödbetssoppa)

Jag jobbade med Lovisa och Vilma.
Jag eller vi sköljde, ansade och strimlade grönsakerna men vi behöll en halv rödbeta orörd. Vi fräste grönsakerna i smör och tillsate buljong och peppar. Vi lät det sjuda i ca: 25 min. Vi rårev den sista rödbetan ner i soppan och lät det sjuda i ca: 5 min till. Vi smaksatte med salt och la i en klick gräddfil.
Det smakade vidrigt, hemskt etc.
Vi fick ta ut sopporna som eftersyssla.
Jag lärde mig att rödbetssoppa inte är gott.
Vi hade inga lagerblad så vi strök det från receptet

Recept

Ingredienser:

3 färska rödbetor
1 lök
1 liten morot
1 klyfta (ca: 100g) vitkål
1 msk matfett
1/2 l färdig buljong (5dl vatten + 1/2 msk el. 1 buljongtärning)
2 varv (1/4 krm) svart-/vitpeppar
1/2 lagerblad
1/2 msk vinäger
(salt)
Garnering: persilja, 2 msk gräddfil

Gör så här:

° Skölj, ansa och skär alla grönsaker i fina strimlor, spar en av rödbetorna.
° Smält matfettet i kastrull och fräs de strilade grönsakerna i ett par minuter.
° Tillsätt buljong, peppar och lagerblad.
° Sjud i ca: 25 min
° Råriv den sista rödbetan direkt ner i soppan. Då får soppan en vackert mörkröd färg. 
° Låt soppan sjuda i ytterligare ca: 5 min.
° Smaksätt med vinäger och ev. salt
° Lägg i en klick gräddfil och klipp över persilja.

Soppan kan serveras varm eller kal. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar