onsdag 10 oktober 2012

Kanelbullar

Hej hej, sitter vid köksbordet hemma och försöker komma ihåg hemkunskapen i måndags. Om jag inte mins fel så jobbade jag med Sara och vi bakade kanelbullar som förresten blev jätte goda åt upp alla på typ 5 min (vet att jag är en gotte-gris). I alla fall så började vi med att blanda smält margarin och varm mjölk till degspad, som vi hällde över jästen. Sedan blandade vi i mjöl, salt och socker och lät det jäsa, inan vi knådade ut, fyllde, formade och la bullarna på en plåt med duk över som fick stå och jäsa igen.
Efter ca: 30 min (tror jag kommer inte riktigt ihåg) så satte vi in bullarna i ugnen så dom fick stå där i ca: 11 min. Inan dom blev klara sen blev det lite stressigt för lektionen slutade då så vi fick städa snabbt. Hej då!

Recept:

Ca: 20st
Ugn: 250°

Ingredienser: 
 50 g margarin
2 dl mjölk
25 g (2 tsk) jäst
1/2 dl socker
1 krm salt
5-6 dl vetemjöl

Fyllning:
4 msk margarin
4 msk socker
2 tsk vaniljsocker el. kardemumma el. vaniljsocker

Pensling:
1 ägg
ev. pärlsocker


Gör så här:
° Smält margarinet i en kastrull.
° Tillsätt mjölken och värm den till 37° (alt. 45°)
° Smula jästen i en skål. Häll degspadet över. Blanda med en träsked.
° Tillsätt socker, salt och 4 1/2 dl vetemjöl.
° Arbeta degen smidig och tillsätt mer mjöl om det behövs. Arbeta degen tills den släpper skålen.
° Ställ degen att jäsa i ca: 10 min under en bakduk.
° Placera ut pappersformar på en plåt eller smörj plåten.
° Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta tills den ar smidig och släpper bordet utan mjöl.
° Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en rektangel.
° Lägg hälften av fyllningen på varje del. Rulla ihop degen till en rulle.
° Skär varje rulle i 10 lika stora delar och ställ dem i pappersformarna eller ställ dem direkt på plåten.
° Låt bullarna jäsa med bakduk över.
° Pensla med uppvispade ägg. Strö över pärlsocker.
° Grädda dem i mitten på ugnen i ca:6 min.
° Låt bullarna svalna på galler med bakduk över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar