torsdag 7 februari 2013

Syror och Baser.

Farosymboler


När man pratar om syror och baser använder man nästan bara två farosymboler varning frätande och varning irriterande.
Varning irriterande

Varning frätande



SIV

Syra I Vatten. Med det menas att när man spär ut en syra ska man hälla syran i vattnet och inte vattnet i syran för då kan det börja bubbla och skvätta.

pH-världe/skala

pH är den enhet som används när man ska mäta hur surt eller basiskt ett ämne är. pH skalan går mellan 0 och 14 och 7 är neutralt.

Indikator

Är ett ämne som visar vilket pH värde ett ämne har. Det finns olika typer av indikatorer ex. universalindikator och BTB

Neutral lösning

Är en lösning el. ett ämne som värken är surt eller basiskt. Det får man genom att blanda en syra och en bas i rätt mängd. Detta kallas neutralisation.

Joner

Är en ofullständig atom. Den är antingen plus eller minus laddad. I syror finns vätejoner H⁺ och i baser finns hydroxidjoner OH⁻.

Försurning

Problemet med försurning är att vi släpper ut mer koldioxid och svaveloxid än vad naturen kan ta hand om, det påverkar haven ganska starkt då kolsyra bildas när koldioxiden kommer i kontakt med vattnet. Kolsyran fräter sönder koralens skelettet som är uppbyggt av kalk, andra ryggradslösa vattendjur tar skada av kolsyran. När koralen försvinner, försvinner även många andra fiskarter med den då väldigt många fiskar lever på korall eller på djur som äter koraller. Detta kan man undvika genom att minska utsläppen och förbränningen av fossilabränslen. Man försöker minska utsläppen genom att filtrera svaveloxiden, koldioxiden är lite svårare att göra något åt då våra bilar släpper ut väldigt mycket. Och mycket av koldioxiden i Sverige kommer från andra länder, så där behöver vi en global överenskommelse om hur vi ska göra för att minska utsläppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar