Material
Tre bägare, tratt, filtrerpapper, kristallisationsskål, två pipeter, mätglas, glassstav.Kemikalier
Saltsyra (HCl), Kol (C), Natriumhydroxid(NaOH) och en indikator i det här fallet Bromtymålblått (BTB)Hypotes
När jag blandar syran och basen uppstår en neutralisation och det bildas då saltvatten, så den borde ju smaka lite salt när jag filtrerat den och när vi avdunstat den så borde det vara salt kvar i bägaren. BTB ändrar färg beroende på lösningens pH värde.Utförande
° Vi mätte upp 50 ml saltsyra med ett mätglas och hällde det i en bägare.° Vi mätte upp 50 ml natriumhydroxid med ett mätglas och hällde det i en bägare.
° Vi hällde några droppar BTB i bägge bägarna.
° Vi blandade saltsyran och natriumhydroxid i en tredje bägare med hjälp av två pipeter och en
glasstav, tills blaningen blev grön alltså neutral.
° Vi tillsatte Kol och rörde om.
° Vi filtrerade blandningen och smakade på den.
° Vi hällde blandningen i en kristallisationsskål. Och så låter vi den stå över natten.
Resultat
° Saltsyran blev rosa när vi hällde i BTB.° Natriumhydroxiden blev blå när vi hällde i BTB.
° När vi hade neutraliserat Saltsyran och Natriumhydroxiden blev blandningen grön och den blev varm.
° När vi tillsate Kol såg blandningen ut som kära.
° När vi filtrerat blandningen var filtret fult av kol typ som kaffe sump.
° Vätskan blev färglös efter vi filtrerat den.
° Den smaka saltvatten
° När vi låtit vätskan stå över natten var det bara saltkristaller kvar i kristalisationsskålen.
Slutsats
° Min hypotes stämde.° Saltsyran blev rosa och inte gul för att den inte var utspädd riktigt. Den blir rosa när den är tillräckligt
sur.
° BTB ändrar färg beroende på hur måna hydroxidjoner och/eller hur många vätejoner det finns i en
lösning.
° Kolen tar bort BTB därför var filtratet färglöst.
° Anledningen till att filtratet smakade salt var att det var saltvatten. Som uppstod när vi blandade
Saltsyran med Natriumhydroxid enligt formen HCl + NaOH ➞ H₂O + NaCl
° När vätskan i filtratet hade avdunstat fans det bara saltkristaller kvar på grund av att salt inte avdunstar
så det stannar i skålen medan vattnet dunstar bort.
HCl + NaOH ➞ H₂O + NaCl |
Welcome to ChoGameCasino Casino
SvaraRaderaWelcome to ChoGameCasino Casino – one of the biggest and most 카지노 reputable online casinos. It's been worrione operating since 1998, providing gaming 인카지노 Rating: 4.4 · 44 votes